Előkészítési eljárások:
tisztítás, mosás, hámozás, kaparás, kopasztás, perzselés, csontozás, hártyázás
kockára vágás, szeletelés, julienne-re vágás, darálás, reszelés, áttörés
vegyítés, tűzdelés, töltés, rétegezés, formázás
Elkészítési eljárások:
Főzés: abálás, előfőzés (blansírozás), forralás, forrázás, párolás
Sütés: pirítás, csőben sütés, gratinírozás
Sűrítés: sűrűre főzés, gőz feletti sűrűre főzés
Bundázás: panírozás, bortészta, sörtészta (orly),
Rántás: barna rántás, világos rántás, magyaros rántás, zsemleszínű rántás
Dúsítás: lisztszórás (staubolás), tejföl-tejszín hozzáadása, legírozás, montírozás
Kocsonyásítás: zselatinnal (aspik) hidegtálak
Befejező eljárások:
Díszítés, Melegen tartás, Terítés, Tálalás, Italok
Tartósító eljárások:
szárítás, sózás, befőzés, savanyítás, kandírozás